Pečlivě jsme pro Vás vybírali vinaře, jejichž víno budete moci ochutnat u nás ve sklepě.
Vinařství Čapka navazuje na dlouholetou rodinnou tradici vinaření, jejíž počátky sahají až do konce 19. století. Mladý vinař Martin Čapka v posledních letech postupně přebral vinařství po svém otci Karlovi a je tak již pátou vinařskou generací v řadě. Vinice rodiny Čapkovy se rozkládají na výměře cca 5 ha, a to převážně v obci Josefov, na jedinečné viniční trati Kukvička. V této oblasti se mimo tradičních bílých odrůd dobře daří i odrůdám modrým, což umožňuje vyrábět vysoce kvalitní červená vína.
Jsme kluci z Prušánek, co navazují na rodinnou dlouholetou tradici vinařství našich předků z rodiny Makuderů. Ti začali obdělávat révu vinnou v okolí vinných sklepů zvaných Nechory již v 19. století. Dnes na jejich dědictví hospodaříme já Ondřej a můj bratr Jirka Stávek. S úctou ke své rodině udáváme vinařství nový směr od roku 2016.Z hlediska produkce se řadíme mezi malá vinařství a v současně době vyrábíme okolo 10 000 lahví. To nám dává prostor pro individuální a pečlivý přístup jak vinicím, tak samozřejmě k jednotlivým vínům. Naše vína vyrábíme pouze z vlastních hroznů, respektujeme tradiční postupy a kombinujeme je s moderními poznatky a technologiemi, jako je řízené kvašení nebo cross-flow filtrace. Při výrobě se snažíme příliš do vína nezasahovat a dáváme mu čas a prostor, aby se projevilo samo.
Víno je především náš koníček, která nás baví. Proto k němu přistupujeme s láskou a respektem. Jsme zastánci toho, že víno vzniká už ve vinohradě. proto si většinu hroznů pěstujeme sami, abychom mohli dát vinici co nejlepší péči a kontrolovat tak kvalitu hroznů během celého roku. Všechny naše vinice se nacházejí v katastrálním území obce Tvrdonice a Kostice. Zbytek hroznů pak nakupujeme především od našich přátel. V pěstování hroznů a výrobě vína se snažíme skloubit moderní poznatky s tradicemi. Vína vyrábíme pomocí řízeného kvašení jak v nerezových nádobách, tak v dřevných sudech. V bílých vínech se zaměřujeme především na svěžest, plnost a odrůdovost. Červená vína necháváme ležet minimálně 18 měsíců na dřevěných sudech, kde probíhá dlouhodobé míchání na jemných kvasničných kalech.